fallback

САЩ са притеснени от развитието на квантовите компютри в Китай

Тази технология дава нови възможности за създаването на много по-мощни компютри, а защитниците ѝ откриват приложение във всички аспекти на човешкия живот

16:50 | 15.09.18 г. 10

Камарата на представителите на САЩ прие единодушно проектозакон, който ще помогне на страната да се изравни с Китай в надпреварата при квантовата компютърна технология, предава CNN.

Проектозаконът беше приет скоро след като Центърът за нова американска сигурност предупреди в доклад, че Китай се фокусира върху квантовите технологии и с това може да надмине във военно-технологично отношение САЩ. 

Квантовите компютри са по-бързи и по-мощни от обикновените изчислителни машини.

Традиционните компютри съхраняват информация като двоичен код, който работи подобно на ключа за осветление. Квантовите компютри от своя страна разчитат в това отношение на квантуми (квантови битове) които имат свойството да заемат много позиции наведнъж.

Тази технология дава нови възможности за създаването на много по-мощни компютри, а защитниците ѝ откриват приложение в сигурността на комуникациите и лечението на редица смъртоносни заболявания като рака.

„Квантовата технология може да се превърне в най-важната част от цялостното развитие на компютрите през следващите 100 години“, смята Джим Кларк, специалист по квантов хардуер в Intel.

Компании като Intel, Google и IBM са сред онези технологични гиганти, които разработват подобна технология. Въпреки това Китай води в инвестициите в квантови проекти.

„Те вече притежават квантов сателит, нещо, което никой друг не е правил“, смята Пол Стимърс, основател на Quantum Industry Coalition.

Американската стелт технология, която е дългогодишно разработван продукт на военните, може да остарее преждевременно заради възхода на квантовите компютри, предупреждават изследователи от Центъра за нова американска сигурност.

За първи път в последните няколко десетилетия САЩ са изправени пред опасността да бъдат изпреварени технологично от друга държава.

Разбира се, има и много пречки през развитието на тази технология. За да работят добре, квантовите компютри трябва да се съхраняват в помещения с температура, близка до абсолютната нула. В противен случай квантумите не успяват да извършат дейността, за която се предназначени.

Това ще възпрепятства поне за известно време широкото разпространение на технологията извън рамките на държавните органи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:59 | 13.09.22 г.
fallback